Bu soruya bir yanıt oluşturduktan sonra “psikoterapi nedir?” sorusunun cevabı ister istemez ortaya çıkmış olacak. Gelin birlikte “psikoterapi ne değildir?” bakalım;
- İlaç tedavisi değildir. Psikoterapi, tüm dünyada geçerliliği ve yarar sağlama oranı %90’larda kanıtlanmış bilimsel yöntemler çerçevesinde ilerleyen müdahalelerdir.
- Psikoterapi, tek seansta faydası görülebilen bir süreç değildir. Birkaç kez gelinip hemen kişide fark yaratan bir süreç de değildir. Her şey ilk seansı takiben başlar.
- Zorlamalar ile gönülsüz ve isteksiz başlanılan bir süreç değildir. Psikoterapiye başvuran kişi, gönüllü olarak kendi sürecine devam ederse ve ne kadar emek harcarsa o kadar etkili olacaktır.
- Sadece psikoterapistin ya da sadece başvuran kişinin çabaladığı bir süreç değildir. Psikoterapiye başvuran kişi ve psikoterapist, işbirliği halinde birlikte adım atarlar.
- Psikoterapi arkadaş sohbeti ya da dertleşme değildir. Sistemli bir şekilde bilimsel tekniklerin kullanıldığı profesyonel bir müdahaledir.
- Psikoterapi tavsiye verme, öğüt verme, sizinle ilgili kararları sizin yerinize verme süreci değildir. Sizi suçlama, yargılama, aşağılama, dalga geçme hiç değildir. Amaç; önceden pekiştirilen ve artık yarardan çok zarar veren sorunlarla baş etme stratejilerinin, zamanla ve bu süreç içinde öğrendiğiniz, ömür boyu oluşabilecek diğer problemlere ilişkin yeni ve güncel beceriler ile yeniden kazandırılmasıdır.
- Psikoterapi yalnızca iyilik hali sunan bir süreç değildir. Hepimiz biliriz ki dönüşüm, gelişim, değişim oldukça sancılı bir süreçtir. Önemli olan da buna tahammül edebilmektir.
- Psikoterapist, yakından tanıdığı kişilere psikoterapi uygulamamalıdır. Bu çeşitli oluşabilecek problemlerin önüne geçer. İlk etik kuralımız zarar vermemek, yararlı olmaktır.
- Psikoterapi “gizlilik ilkesini” göz ardı etmemelidir. Psikoterapiye başvuran kişi, paylaştığı bilgiler doğrultusunda mahremini ortaya koymaktadır. Bu nedenle üçüncü kişilerle, kendisinin izni olmadan, bilgi paylaşımı yapmak doğru değildir.
- Psikoterapi, kişilerin sorunlarını çözmez. Kişilere sorun çözme becerisi kazandırır.